InstructoriAuto.info

Noile reguli privind obtinerea permisului de conducere intra in vigoare peste cateva zile!

10 11 2013 - InstructoriAuto.info

Regulile noi, pe care vor trebui să le respecte instructorii şi şcolile auto şi care intră în vigoare de săptămâna viitoare, mai precis de miercuri, 13 noiembrie, vor avea drept consecinţă scumpirea cursurilor de şofat. Cât de curând, cei interesaţi să obţină un permis auto vor scoate mai mulţi bani din buzunar decât în prezent.

Ordinul 733/2013, al ministrului Transporturilor, a fost emis în luna mai, dar instructorilor auto li s-a dat un termen de şase luni pentru a se pune la punct. Iar de miercuri, 13 noiembrie, toţi cei care doresc să mai predea arta şofatului, trebuie, în mod obligatoriu, să respecte noile reguli, scrie cugetliber.ro.

Astfel, maşinile-şcoală trebuie neapărat să fie dotate cu două camere de luat vederi (una să filmeze în interior, iar cealaltă spre exterior, traseul urmat), cu un sistem de poziţionare globală (GPS), iar toate informaţiile înregistrate urmând să fie stocate pe suport electronic, pentru a fi păstrate pentru o perioadă de şase luni.

De asemenea, pentru a primi autorizaţii de funcţionare, instructorii trebuie să deţină spaţii adecvate procesului de învăţământ, să aibă un contract de prestări servicii cu o clinică medicală etc. Totodată, toţi cursanţii urmează să fie înregistraţi într-un Registru Naţional al Cursanţilor, pentru a împiedica examenele date „pe sub mână”.

Toate aceste modificări vor duce, o admit reprezentanţii şcolilor de şoferi, dar şi instructorii auto independenţi, la creşterea preţului cursurilor. “Vor creşte preţurile, mai ales la categoriile de vehicule mari. La categoria B, nu se vor scumpi cu mult, cel mai probabil cu aproximativ 200 de lei”, a spus Nicolae Dicu, reprezentantul şcolii de şoferi DIA AUTO.

Cât priveşte motivele, acesta a invocat scumpirea pieselor auto, reviziile tehnice care trebuie realizate periodic, dar şi dotările care au fost adăugate maşinilor-şcoală. Pe de altă parte, Nicolae Dicu a subliniat că, la şcoala auto pe care o conduce, preţurile vor rămâne neschimbate – adică 1.000 de lei pentru cate-goria B.

La rândul lui, Daniar Bectemir, instructor auto independent, consideră însă că preţul cursurilor de şofat va creşte mult mai mult. Se poate să ajungă şi până aproape de 2.000 de lei. Pentru că, potrivit noilor norme, un instructor auto nu va avea voie să instruiască decât 7 cursanţi pe lună, ceea ce îl limitează foarte mult. Şi atunci, nemaiavând voie să aibă mai mulţi cursanţi, va scumpi preţul la cei pe care-i va avea”, ne-a declarat instructorul auto.

Ce parere ai?