4635610 mediafax foto razvan chirita

Instructorii auto independenţi ameninţă cu proteste

03 02 2014 - InstructoriAuto.info

Dacă proiectul de lege privind autorizarea instructorilor auto va intra în vigoare în forma actuală, şcolile mici de şoferi şi instructorii auto independenţi vor începe protestele.
Petrică Bordeianu, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Formatorilor Auto din România, a explicat pentru Curierul Naţional că reprezentanţii autorităţile nu au luat în seamă propunerile. “Miercuri am discutat în Comisia pentru Dialog Social şi nu au ţinut cont de propunerile noastre. Noi am contestat ce aveam de contestat, iar avizul din Comisie a fost negativ, după vot”, a explicat acesta, adăugând că nu s-a cerut decât să se asculte constatările făcute de Consiliul Concurenţei şi să se respecte legea.
Acesta ne-a mai declarat că este posibil să se recurgă şi la plângeri penale pentru că Ministerul Transporturilor şi-a depăşit atribuţiile.
“Sunt nişte interese meschine”, a completat acesta.

Modificările sunt în avantajul unui grup de interese

Printr-un proiect de lege se are în vedere modificarea modului în care instructorii auto pot desfăşura activitate de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.
Petrică Bordeianu declarat miercuri că modificările sunt în avantajul Ministerului Transporturilor şi al unui grup de interese, care au centre şi şcoli de perfecţionare şi care vor să deţină monopolul pe această piaţă. “Vor să desfiinţeze şcolile mici şi instructorii independenţi prin acel proiect de lege”, a declarat acesta.
El ne-a explicat că în proiect nu se are în vedere buna pregătire a cursantului şi, deşi Federaţia a venit cu propuneri, acestea nu au fost luate în calcul.
“Şi Consiliul Concurenţei a spus că prin măsurile luate de Ministerul Transporturilor se vor scoate de pe piaţă instructorii individuali şi şcolile mici. Trebuie să existe o piaţă liberă”, a completat acesta.
Petrică Bordeianu a mai declarat că proiectul urmăreşte strict partea comercială şi se fac modificări în favoarea “băieţilor deştepţi” de la minister.

Ce modificări presupune proiectul

Conform proiectului, instructorii de conducere auto pot desfăşura activitate de pregătire a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere numai dacă sunt atestaţi în acest sens de către Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Rutieră Română – ARR.
Instructorii de conducere auto, denumiţi în continuare instructori auto, pot fi angajaţi ai unei şcoli de conducători auto sau pot fi autorizaţi conform prevederilor normelor privind autorizarea instructorilor auto.
Condiţiile de studii pentru înscrierea la curs în vederea obţinerii atestatului de instructor auto sunt îndeplinite dacă solicitanţii sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat sau sunt absolvenţi ai şcolilor de maiştri în specialitatea auto.
Persoanele care solicită eliberarea atestatului de instructor auto trebuie ca, pe lângă condiţiile de studii, să aibă vârsta de cel puţin 25 de ani, să deţină permis de conducere valabil pentru minim categoria pentru care solicită atestarea de cel puţin 5 ani.
Totodată, trebuie să nu fi avut suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimele 6 luni, sau mai mult de două ori de la data obţinerii permisului de conducere în ultimii 10 ani pentru consum de alcool sau să nu fi avut anulat permisul de conducere în ultimii 10 ani, se arată în Anexa 1 a proiectului citat.
O altă condiţie prevăzută de noul proiect este aceea de a fi urmat un curs de pregătire sau perfecţionare profesională, într-un centru de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului din domeniul transporturilor rutiere autorizat de către Ministerul Transporturilor, după caz, organizat în condiţiile prevăzute de prezentele Norme.
În Anexa 3 a proiectului se arată că un instructor trebuie să deţină certificat de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, ca persoană fizică autorizată, şi să deţină Certificat de înregistrare fiscală eliberat de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
În cazul instructorilor, taxa de examen pentru cei care se autorizează pentru prima dată vor plăti o taxă de 48 de lei pe categorie. Instructorii care vor să-şi reînnoiască autorizaţiile trebuie să achite o taxă de 36 de lei.

Fără condamnări definitive

Proiectul mai prevede că cei care vor să obţină atestat trebuie să fie apţi din punct de vedere medical şi psihologic pentru desfăşurarea activităţii respective, să nu fi fost condamnaţi printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, de omor, lovire sau vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea liniştii publice, viol, lipsire de libertate în mod ilegal, luare sau dare de mită, trafic de influenţă, trafic sau consum ilicit de droguri, dacă nu a intervenit reabilitarea sau amnistia.
În cazul în care atestatul unui instructor auto a fost anulat, acesta poate solicita obţinerea unui nou atestat de instructor auto, după o perioadă de cel puţin un an de la data anulării.

Articol preluat din Curierul National
Sursa imagine: mediafax